reformatus.hu

Természettudományos szakmai nap

Természettudományos szakmai napot szervez a Református Pedagógiai Intézet és a Református Tananyagfejlesztő Csoport 2018. március 22-én.

Az „Erő” veled van!

Ha szuperhős lennél, te kinek segítenél? – a Magyar Református Szeretetszolgálat videópályázatán erről a kérdésről mondhatják el véleményüket a középiskolások.

Beszélőviszonyban Istennel

Kasszasikerek kedvelt témái a megtéréstörténetek. Hozzávalói: egy főhős, akinek irigylésre méltó élete van, boldog család, remek munkahely, barátok, utazások, társasági élet – és egy sorsfordító tragédia, ami alapjaiban rendezi újra mindennapjait. Keresztúri Zsuzsanna magyar kiadású története is filmkockára kívánkozik.

Mi miért és hogyan böjtölünk?

„Isten arra adta nekünk a böjtöt, hogy erőt nyerjünk általa, és teljes szívvel hozzá és embertársainkhoz forduljunk” – Szenczi László gondolatai az ide böjt ötödik vasárnapjára.

Református óvoda épül Backamadarason

Magyar református bölcsőde és óvoda alapkövét tették le szombaton a székelyföldi Backamadarason. Az intézmény három csoportjában ötven gyermek tanulhat majd.

Mi vagyunk az egymillió!

Még 18 napig írható alá a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés, melynek célja, hogy az Európai Bizottság konkrét jogi szabályozást fogadjon el a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A csatlakozásra buzdítva utánajártunk, miről szól, miért fontos és hogyan érint bennünket a Nemzeti Kisebségvédelmi Kezdeményezés.

Istent játszik az ember?

Tényleg Istent játszik az ember a génszerkesztéssel és a géntechnológia alkalmazásával? Egyházak szakértői egyeztettek a tudományos kutatások engedélyezésének morális és jogi szempontjairól.

Az egyházzene nagykövete

„Rendkívül meglepett a kitüntetés, hiszen az egyházzenészek nincsenek olyan rivaldafényben, mint a világi előadók” - fogalmazott a Kossuth-díjjal kitüntetett Berkesi Sándor karnagy.

Reformátusokat is díjaztak a nemzeti ünnepen

Berkesi Sándor karnagyot, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatóját Kossuth-díjjal tüntették ki március 15-én az Országházban, Steinbach József és Zán Fábián Sándor református püspökök szolgálatát pedig a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el.

Politikáról testvéri szellemben

Oktatásról, társadalmi egyenlőtlenségekről és párkapcsolati kérdésekről ütköztette álláspontját négy különböző pártállású politikus szerda este a Károlin, akik a választási kampány közepén politikai vitakultúrából és humorból is leckét adtak mindenkinek.

Konferencia a paraszti társadalom felszámolásáról

Sorsfordítás- A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 című vándorkiállítás elindítása alkalmából szervez konferenciát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága március 23-án (péntek) 10 órától.

Egyházi szabadság '56 után és felelősségünk ma

Egyházi szabadság '56 után és felelősségünk ma címmel tart előadást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke március 25-én (vasárnap) 17 órától a Budapest-Nagyvárad téri Református Egyházközség altemplomában.

Lelki-szellemi építkezés

„Ha a világos hitbeli, szellemi, erkölcsi alapokat és kereteket gondolkodásmóddá alakítjuk az iskolákban, a gyermekekből is építő felnőttek válnak" – mondta Nagy Péter budafoki lelkész a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola gimnáziumának alapkőletételén.

Újra kihajt a Kossuth-fa Bajánsenyén

Újra kihajthat az a több mint száz éves Kossuth-fa az őrségi Bajánsenyén, amelyet a tavalyi hatalmas vihar tört ketté. Szakál Anikó, a gyülekezet lelkipásztora szerint ennek szimbolikus üzenete is lenne, hiszen a fa összeköti az elődökkel a most élőket és remélhetőleg a jövő generációját is. A fát mindenesetre idén március 15-én újra körülveszi majd a falu, ahogy az elmúlt években is.

Református kitüntetettek

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is állami kitüntetéseket adnak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be.

Könyvbemutató

Vásárhelyi Pákozdy Ferenc: Fekete könyv című művét március 20-án mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Református félóra

Tebenned bíztunk eleitől fogva – Református félóra minden szerdán 13.30-tól a Kossuth rádióban. A 2018. március 14-i adást ajánljuk.

Oldalak